Vapaaehtoistoiminta kaikissa muodoissaan on korvaamaton voimavara suomalaiselle hyvinvointiyhteiskunnalle. Vapaaehtoisvoimin ennaltaehkäistään ja hoidetaan päihde- ja mielenterveysongelmia, autetaan senioreita ulkoilemaan, toimitaan ystävinä yksinäisille ja tukihenkilöinä lapsille ja nuorille, suojellaan luontoa ja eläimiä sekä mm. järjestetään erilaisia kulttuuri- ja urheilutapahtumia. Onkin helppo nähdä vapaaehtoistoiminnan positiiviset vaikutukset toiminnan kohderyhmille.
Vapaaehtoistoiminnan tulisi kuitenkin aina myös tuottaa hyvinvointia vapaaehtoisille itselleen – ja sitä se tutkitusti tekeekin. Vapaaehtoistyö.fi-palvelun vuosittaiseen vapaaehtoisten kyselyyn vastasi tänä vuonna 2024 lähes 1400 henkilöä. Kyselyllä kartoitettiin vapaaehtoistoiminnan hyvinvointivaikutuksia sekä avoimia vastauksia vapaaehtoiminnasta.
Kyselyn mukaan tärkein yksittäinen motivaatiotekijä vapaaehtoistoimintaan osallistumiselle oli se, että vapaaehtoisuus tuo hyvää mieltä (80 % vastaajista). Heti perässä tuli vielä pari vuotta sitten suurin motivaatiotekijä, halu auttaa (77 %). Tärkeiksi motivaatiotekijöiksi koettiin myös mm. se, että vapaaehtoisuus tarjoaa mielekästä tekemistä tai harrastuksen, siitä saa uusia ystäviä ja arvostuksen kokemuksia. Vapaaehtoistoiminnalla halutaan myös vaikuttaa oman ympäristön tai yhteiskunnan tilanteeseen.
Hyvinvointivaikutukset
Vapaaehtoistoiminta tarjoaa mielekästä sisältöä ja tekemistä päiviin ja vahvistaa vapaaehtoisten merkityksellisyyden ja arvostuksen tunnetta. Kyselyn vastaajista lähes 98 % kertoi, että vapaaehtoisena toimiminen on vaikuttanut myönteisesti heidän elämäänsä.
”Muiden auttaminen tekee hyvää itselle. Se lisää onnellisuutta oman kokemukseni mukaan.” – Vapaaehtoisten kyselyn 2024 avoin vastaus.
Vapaaehtoistoimintaa on monenlaista kertaluonteisista tapahtumakeikoista pitkää sitoutumista vaativiin, haastavampiin tehtäviin. Lähes kaikki vapaaehtoistoiminta tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden oppia jotain uutta tai käyttää ja kehittää omia taitoja. Kyselyn vastaajista lähes 91 % kertoi oppineensa uusia taitoja ja lähes 94 % voineensa hyödyntää tai kehittää osaamistaan vapaaehtoistoiminnassa.
”Vapaaehtoistyötä tehdessä taidot pysyy yllä, eivätkä "ruostu" ja lisäksi kokemukset kehittyvät ja tutustuu uusiin ihmisiin ja saa ystäviä.” – Vapaaehtoisten kyselyn 2024 avoin vastaus.
Vapaaehtoistoiminnassa eri-ikäiset ja eri taustoista tulevat henkilöt voivat kokea olevansa osa yhteisöä. Yhteiset tavoitteet tuovat samanhenkisiä ihmisiä yhteen, ja toiminnan kautta pääsee kohtaamaan monenlaisia ihmisiä, myös sellaisia, joihin omassa arjessaan ei muutoin törmäisi. Kyselyn vastaajista yli 88 % kertoi vapaaehtoistoiminnan lisänneen heidän sosiaalisia kontaktejaan ja yli 67 % kertoi toiminnan vähentäneen heidän kokemaansa yksinäisyyttä.
”Vapaaehtoistyö laajentaa maailmankuvaani, tuo iloa arkeen ja mahdollistaa mukavia työn ulkopuolisia sosiaalisia kontakteja.” – Vapaaehtoisten kyselyn 2024 avoin vastaus.
Vapaaehtoistoiminnan periaatteet, kuten tasa-arvoisuus, vastavuoroisuus, suvaitsevaisuus, puolueettomuus, yhteistyö ja yhteisöllisyys auttavat rakentamaan erilaisten ihmisten välistä luottamusta. Luottamus ja yhteistyö kasvattavat yhteiskunnan sosiaalista pääomaa ja jokaisen ihmisen mahdollisuutta vaikuttaa ympäröivään yhteiskuntaan. Kyselyn vastaajista yli 95 % koki vapaaehtoistyöllään vaikuttavan heille tärkeisiin asioihin ja huimat 98 % kertoi, että heidän vapaaehtoistyöstään on hyötyä yhteiskunnalle.
”Homma on palkitsevaa ja tärkeää vaikuttamista yhteiskunnassa.” – Vapaaehtoisten kyselyn 2024 avoin vastaus.
Kaikki mukaan!
Vapaaehtoistoiminnalla on valtavasti hyvinvointivaikutuksia toiminnan kohderyhmille, vapaaehtoisille ja koko yhteiskunnalle. Alkuun pääseminen on helppoa – voit esimerkiksi etsiä keikkaluontoisia tehtäviä Vapaaehtoistyö.fi-sivustolta. Yksikin osallistumiskerta on arvokas, mutta parhaimmillaan vapaaehtoistoiminnasta tulee uusi mielekäs harrastus, jossa saa viettää aikaa samanmielisten ihmisten kanssa toimien yhteisen hyvän eteen.