”Motivaatio osallistua on korkea ja homma hauskaa.” - Ruoka-avun tilannekatsauksen vastaaja.
Ruoka-aputoiminnasta jokaisella on mahdollista löytää itselleen sopiva vapaaehtoistehtävä. Onkin sanottu, että ruoka-avun vapaaehtoistyöllä on positiivisia vaikutuksia niin yksilön, yhteisön kuin yhteiskunnan hyvinvointiin. Tuoreessa Ruoka-avun tilannekatsauksessa kuvataan ruoka-avussa tehtävää vapaaehtoistyötä mielekkäänä ja merkityksellisenä. Vastauksissa korostui sitoutuneisuus toimintaan ja yhteisöllisyys. Ruoka-avun järjestämisestä moni on löytänyt uusia ystäviä ja oman yhteisön.
Ruoka-avussa ruoka joko jaetaan ruokakasseina, syödään yhdessä tai se on muuten läsnä toiminnassa ilmaiseksi tai pientä korvausta vastaan. Ruoka-avun ohessa on usein tarjolla muutakin kuin ruokaa, kuten neuvontaa ja ohjausta sekä ryhmätoimintaa. Ruoka-apua toteuttaa Suomessa päätoimisesti tai muun toiminnan ohessa yli 1000 yhdistystä, järjestöä, seurakuntaa ja muuta toimijaa. Vuosittain jaetaan lähes 20 miljoonaa kiloa ruoka-apua. On arvioitu, että ruoka-apuun turvautuu vuosittain 200 000 suomalaista.
Ruoka-avun järjestämisessä on erilaisia tehtäviä. Näitä ovat mm. logistiikka, asiakaspalvelu ja pakkaaminen. Tehtäviin kuuluu myös elintarviketurvallisuudesta huolehtimista. Osa tehtävistä voi olla fyysisiä, osa taas edellyttää enemmän vuorovaikutusta toisten kanssa. Ruoka-avun vapaaehtoistehtävissä jokainen voi hyödyntää omia vahvuuksiaan ja samalla oppia uutta. Usein ruoka-avussa on koordinaatiosta ja organisaatiosta vastaava henkilö, joka myös tukee ja opastaa vapaaehtoistyöntekijöitä.
Esimerkkejä ruoka-avun vapaaehtoistehtävistä:
- Elintarvikkeiden nouto ja kuljetus
- Elintarvikkeiden vastaanotto, tarkistaminen ja varastointi
- Elintarvikkeiden lajittelu ja mahdollinen pakkaaminen jakoa varten
- Tarjoiluiden tai aterioiden valmistus ja esillepano
- Jakelussa ruokakassien jakaja, opastaja, ”ovimies”
- Muu toiminta ruoka-avun ohessa mm. vertaistuki, ohjaus ja neuvonta sekä ryhmätoiminta
Erilaiset jakelutapahtumat ovat tunnetuin ruoka-avun muoto. Jakelutapahtumissa jaetaan kauppojen, tukkujen ja tehtaiden lahjoittamia elintarvikkeita joko valmiiksi pakattuna ruokakasseissa tai kävijät saavat itse valita tuotteet omaan kassiinsa. Yhteisölliset ruokailut ovat vakiintuneet osaksi ruoka-aputoimintaa. Ne voivat olla aamiaisia, lounaita, välipaloja tai muita tapahtumia, joissa syödään yhdessä.
Ilman vapaaehtoisia moni ruoka-aputapahtuma jäisi järjestämättä
Kiinnostuitko vapaaehtoistyöstä Ruoka-avusta? Ruoka-apu.fi-palvelusta voit löytää lähimmän ruoka-apua järjestävän organisaation. Etsi paikkakuntasi nimellä ja ota yhteyttä ruoka-apua järjestävän organisaation yhteyshenkilöön.
Jenni Passoja
Projektipäällikkö
Ruoka-apu.fi on valtakunnallinen ruoka-apua etsivien ja sitä järjestävien verkkopalvelu. Palvelusta ruoka-apua etsivä löytää ruoka-aputapahtumia ja ruoka-apua järjestävä saa tietoa ja tukea toimintaansa. Ruoka-apu.fi tukee toimijoiden välistä yhteistyötä ja toiminnan kehittämistä sekä ruoka-avun tiedolla johtamista.