
Material
Bli frivillig du med!
Svar om hur du använder Vapaaehtoistyo.fi som uppdragsgivare
Frivilligverksamhet är verksamhet där individer eller grupper ger av sin tid, sitt kunnande och ansträngning för en gemenskap eller ett mål. Frivilligverksamhet är oavlönad och grundar sig på fri vilja och val. Verksamheten är ofta organiserad av organisationer, föreningar, församlingar eller andra samfund och målet kan till exempel vara att stöda samhälleliga tjänster, hjälpa människor i svagare ställning eller främja motion, kultur och miljöns välbefinnande. Även deltagande i fri medborgarverksamhet (fjärde sektorn som inte är bunden till organisationen) är frivilligverksamhet.
Frivilligverksamheten erbjuder frivilliga möjlighet att utveckla sina egna färdigheter, skapa nya människorelationer och få upplevelser av meningsfullhet som en del av samhället. Deltagande i frivilligverksamhet ökar hela samhällets sociala kapital, det vill säga förtroende, ömsesidighet och nätverkande som främjar gemenskapens och samhällets funktion.
Allmänna värderingar och principer för frivilligverksamhet
Frivilligverksamhetens värderingar är centrala principer som styr verksamheten och gör den betydelsefull för både individen och gemenskapen. De vanligaste värdena inom frivilligverksamhet är:
Frihet och egna villkor – Att delta i frivilligverksamhet är frivilligt och grundar sig på vars och ens egen vilja och intresse. Frihet innebär också att frivilliga kan välja sin uppgift enligt sina egna värderingar och tidtabeller. Man kan också alltid vägra delta i frivilliguppgiften.
Oavlönat – Deltagande i verksamheten sker av egen fri vilja utan ekonomisk ersättning.
Rätt till stöd och handledning – För frivilliguppgifterna ges introduktion och vid behov utbildning. Varje frivillig ska också ha en kontaktperson som hen kan vända sig till i problemsituationer.
Mänsklighet och empati – Verksamheten grundar sig på medkänsla och vilja att hjälpa andra. Empati och mänsklighet är grundläggande värderingar som styr de frivilliga att agera till förmån för andra och beakta andras behov.
Jämlikhet och rättvisa – I frivilligarbetet strävar man efter att garantera att alla har möjlighet att delta och få hjälp oberoende av bakgrund. Rättvisa innebär också jämlikt bemötande och verksamhet som främjar likabehandling av alla i gemenskapen.
Utveckling av gemenskapen – Målet med frivilligarbetet är att främja gemenskapens välbefinnande och bygga upp det gemensamma bästa. Målet är att skapa bestående, positiva effekter i gemenskapen och öka det allmänna välbefinnandet.
Du kanske också är intresserad av
Medborgararenan
kansalaisareena.fi