Vanliga frågor
Vad är internettjänsten Frivilligarbete.fi?
Frivilligarbete.fi förmedlar uppdrag till volontärer. Sammanslutningar kan anmäla sina lediga uppdrag i tjänsten och volontärer kan söka till dem. Tjänsten är gratis för volontärer. Sammanslutningar kan välja gratis eller betald tjänst.
Vem är tjänsten avsedd för?
Tjänsten är avsedd för alla som bor i Finland som vill utföra eller erbjuda frivilligarbete.
Vad är nyttan med tjänsten?
Tjänsten samlar uppdrag från olika sammanslutningar. På detta sätt kan volontärer enkelt hitta dem på ett ställe. Volontärer kan följa sina anmälningar. De kan också skapa sökvakter, markera sina favorituppgifter och beställa arbetsintyg. Annonsörer kan också utannonsera uppdrag och hantera volontärer. Den fullständiga tjänsten innehåller även statistik.
Vad är frivilligarbete?
Frivilligarbete är obetalt arbete som är tillgängligt för alla. Frivilligarbete innebär att hjälpa och vara delaktig, att skapa allmännytta för människor och miljön. Det ersätter inte avlönat arbete.
Varför söka sig till frivilligarbete?
Anledningen till frivilligarbete kan vara en önskan att hjälpa, att lära sig något eller att bekanta sig med nya saker. Forskning visar att frivilligarbete bidrar till ökat välmående. Man får ett arbetsintyg för sitt deltagande.
Vad är ett användarnamn?
Som volontär får du ett användarnamn för tjänsten. Din egen e-postadress används som ditt användarnamn. När du har skapat ditt användarnamn och loggat in ser du de uppdrag som du har sökt till. De kan också skapa en sökvakt, markera dina favorituppgifter och beställa arbetsintyg. Om du inte är en volontär utan lägger in uppdragsannonser, registrera först din sammanslutning under ”Lägg till frivilliguppdrag”.
Måste jag logga in?
Volontärer behöver inte logga in på sidan. Det räcker med att du lämnar dina kontaktuppgifter när du söker till ett uppdrag. Om du ändå väljer att skapa ett användarnamn får du möjlighet att skapa en lista över dina uppdrag, skapa sökvakter, markera dina favoriter och beställa arbetsintyg. Annonsörer måste logga in. Endast inloggade användare kan lägga till annonser och hantera sina volontärer.
Hur anmäler jag mig som volontär?
Om du vill bli volontär, leta fram ett intressant uppdrag i tjänsten. När du klickar på uppdragsnamnet ser du en beskrivning av uppdraget. Under beskrivningen kan du lämna dina kontaktuppgifter: ditt namn, telefonnummer och din e-postadress. Klicka till sist på ”Sök till uppdraget”. Uppdragsannonsören kommer då att ta kontakt med dig.
Innebär detta ett slutgiltigt åtagande för mig?
Du kan söka till ett intressant uppdrag utan att behöva vara rädd för att tvingas medverka. Varje uppdrag har en ansvarig handledare som man alltid kommer överens om.
Får jag vara med?
Volontärer är helt vanliga människor. Det räcker med vanliga färdigheter. Alla som är över 13 år kan bli volontärer. Man får handledning och hjälp vid behov. När du har sökt till ett uppdrag tar annonsören kontakt med dig och ni kan diskutera uppdraget i detalj. Vissa uppdrag kräver att man är myndig eller har god fysisk kondition. Deltagande kan även kräva utbildning. Dessa detaljer framgår i så fall av annonsen.
Varför måste jag lämna mina kontaktuppgifter?
Dina kontaktuppgifter behövs för kommunikation mellan dig och uppdragsannonsören. Dina uppgifter kommer inte att lämnas till utomstående. När du söker till ett uppdrag och skapar ett användarnamn skickar vi en bekräftelselänk till din e-postadress. Det är så du aktiverar ditt användarnamn. Din ansökan skyddas med en https-anslutning. Längst ner på webbsidan finns en länk till våra användarvillkor och vår dataskyddspolicy.
Ålder och kön – varför frågar vi om dessa?
Frivilligarbete stöds av STEA (f.d. Penningautomatföreningen). STEA vill ha uppgift om användarnas ålder och kön. Uppgifterna används för statistik där man inte kan se enskilda individer.
Hur slutar jag som volontär?
Du kan sluta tills vidare eller helt och hållet, du behöver bara meddela dina uppdragsannonsörer. Du kan sluta när som helst utan någon särskild orsak. Om du vill bli borttagen från tjänsten, skicka ett meddelande till asiakaspalvelu@vapaaehtoistyo.fi.
Jag är intresserad av uppdrag från en viss annonsör. Hur får jag information om dessa uppdrag?
Skapa ett användarnamn på webbsidan. Du kan sedan skapa en sökvakt som skickar information om uppdrag som du väljer till din e-postadress
Vad gör jag om jag upptäcker ett osakligt uppdrag eller sammanslutning i tjänsten?
Om du upptäcker ett uppdrag eller en annonsör som är osaklig eller bryter mot våra regler, ta kontakt med vår kundtjänst: asiakaspalvelu@vapaaehtoistyo.fi eller tfn
Vad gör jag om min lösenordslänk går ut?
Det är inga problem om lösenordslänken går ut när du ska registrera ditt användarnamn på webbsidan. Du kan skapa ett nytt lösenord genom att klicka på "Jag har glömt mitt lösenord" på inloggningssidan. Webbplatsen skickar sedan en ny lösenordslänk till din e-postadress. Kontrollera att lösenordslänken inte av misstag har hamnat i skräppostmappen. E-postadressen är ditt användarnamn för webbplatsen, så den kan inte ändras efteråt.
Vem kan annonsera uppdrag?
Frivilliguppdrag kan lämnas in av föreningar, städer, kommuner, församlingar och andra allmännyttiga sammanslutningar. Också fri medborgarverksamhet kan vara allmännyttig även i fall där det inte rör sig om en faktisk förening. Du måste dock vara 15 år om du registrerar din sammanslutning som uppdragsannonsör.
Hur annonseras uppdrag?
Uppdragsannonsören företräder alltid en allmännyttig sammanslutning. För att kunna annonsera ett uppdrag måste man först registrera sig som användare i antingen lättversionen eller fullversionen. Nya uppdrag annonseras ut i filken ”Lägg till uppdrag” i det egna gränssnittet.
Hur ser en bra uppdragsbeskrivning ut?
Det är rubriken som man läser först. En bra rubrik är välbeskrivande och lockar att läsa mer. En bra beskrivning berättar vad det är för uppdrag, vilka färdigheter uppdraget kräver, var och när uppdraget utförs och varför man ska delta. Berätta också kortfattat om din sammanslutning. Uppge namnet för en kontaktperson som man kan kontakta för mer information. Välj minst ett tema för uppdraget.
Teman för frivilliguppdrag: Vad är teman för något och hur väljer jag ett lämpligt tema?
Teman finns till för volontärer. Volontärer använder teman för att hitta intressanta ämnen. Tjänsten har 14 teman som visar vem man ska hjälpa och vilken sorts uppdrag det rör sig om. Välj de teman som bäst passar in på ditt uppdrag.
Vad är skillnaden mellan lätt- och fullversionerna?
Man kan annonsera uppdrag i båda versionerna samt se vilka som anmält sig för uppdragen. I fullversionen skapas det ett register över de som anmält sig. Där ser man enkelt sina egna volontärer och kontaktar dem. Fullversionen skapar även färdig statistik.
Kan jag gå från lättversionen till fullversionen när som helst?
Ja, man kan gå från lättversionen till fullversionen när som helst. Du hittar knappen Köp fullversionen på Min sida.
Vad ser jag de volontärer som sökt till mitt uppdrag?
Logga in på webbplatsen och öppna fliken Volontäruppdrag. Klicka på personikonen för uppdraget. Där kan du se vilka som anmält sig, och deras kontaktuppgifter.
Hur redigerar jag mitt uppdrag?
Logga in på webbplatsen och öppna fliken Volontäruppdrag. Öppna önskat uppdrag och klicka på pennikonen längst upp. Där kan du redigera uppdraget. Gör dina ändringar, spara och publicera uppdraget med ändringarna. Du kan inte redigera ett utgånget uppdrag som redan har anmälda volontärer.
Vad gör jag om publiceringsknappen inte fungerar?
Kontrollera att du fyllt i alla fälten korrekt. Du ska välja adressen eller orten för uppdraget i rullgardinsmenyn på sidan. Länkar får inte läggas till rubriken i organisationsuppgifterna. Du kan lägga till länken i fältet Ta kontakt.
Vem ansvarar för innehållet i frivilliguppdrag på webbplatsen?
Annonsören ansvarar för innehållet i och uppdateringen av uppdraget och tillställningar. Annonsören är även ansvarig för säkerheten. Tjänsten ger möjlighet att marknadsföra sin verksamhet. Tjänsten garanterar dock inte att innehållet i annonserna är korrekt, och ansvarar inte för annonsernas innehåll.
Är det möjligt att ett uppdrag som jag anmält inte publiceras?
Ja. Tjänsteleverantören har rätt att redigera och radera olagliga eller kränkande annonser. Vi kontrollerar att annonserna uppfyller kriterierna för frivilligarbete. Läs om kriterierna i avsnittet ”Vad är frivilligarbete?” Vi kommer också att returnera ofullständiga och oklara annonser. Det ska framgå av annonsen vilket uppdrag man söker volontärer till och vad man förväntar sig av volontärer.
Hur kan man säkerställa att volontärerna medverkar aktivt och inte lämnar annonsören i sticket?
Tjänsten länkar samman annonsören och volontären. Annonsören tar kontakt med volontären och kommer överens om detaljerna. En påminnelse skickas till volontären innan uppdraget inleds. Återbud förekommer, och annonsören kan i tjänsten markera de volontärer som lämnat återbud.
Vem tillhandahåller tjänsten?
Webbplatsen Frivilligarbete.fi är en allmännyttig, icke-kommersiell och icke-vinstdrivande tjänst. Tjänsten förmedlar frivilligarbete. Tjänsten tillhandahålls av Medborgararenan rf Kyrktjänst rf. De är icke-vinstdrivande sammanslutningar. Kommuner, församlingar oeller medborgarföreningar ansvarar för de uppdrag som de utannonserar i tjänsten. Du kan läsa vår dataskyddspolicy och våra användarvillkor med länken längst ner på sidan.
Vem kan jag kontakta?
Vår kundtjänst når du på adressen asiakaspalvelu@vapaaehtoistyo.fi.
Satu Puolitaival, Vapaaehtoistyö.fi, projektkoordinator, tfn 045 640 8004 satu.puolitaival@kansalaisareena.fi
Elisa Huuhka, Vapaaehtoistyö.fi, formgivare tel. 040 3542 333 elisa.huuhka@vapaaehtoistyo.fi
Presentation och försäljning av den utökade versionen: Ilkka Kalmanlehto, Vapaaehtoistyö.fi, producent ilkka.kalmanlehto@vapaaehtoistyo.fi och Elisa Huuhka